Γαλαξείδι Αν η ιστορία του σας κινεί το ενδιαφέρον, τότε η ομορφιά και η γραφικότητά του, σίγουρα θα σας κάνει να το λατρέψετε.

Το ιδανικό μέρος για αυτούς που αναζητούν ατμόσφαιρα «νησιού», μόλις δυόμισι ώρες οδικώς από την Αθήνα.

Το Γαλαξείδι αποτελεί προορισμό παντός τύπου και καιρού. Είναι μία μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας , που μπορεί να την απολαύσει κανείς εξίσου το χειμώνα και το καλοκαίρι. Διαθέτει γραφικότητα νησιού και φυσική ομορφιά βουνού, συνδυασμός που συμβάλλει στο ευχάριστο και αναζωογονητικό κλίμα.

Απέναντι απ την Ιτέα, καθρεφτίζεται με χάρη η μικρή πολιτεία των φημισμένων ναυτικών, το όμορφο “Γαλαξίδι ή Γαλαξείδι”. Στέκεται υπερήφανο και αρχοντικό στον Κορινθιακό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στην καρδιά του Κρισσαίου Κόλπου, στην τοποθεσία της αρχαίας λοκρικής πόλης Χάλαιον που μετονομάστηκε σε Οιάνθη. Απέχει 34 χλμ από τον αρχαίο χώρο των Δελφών, 29 χλμ. από την Άμφισσα και 200 χλμ. από την Αθήνα.

Πρόκειται για τη ναυτική πολιτεία που κουβαλά στην πλάτη της ιστορία 4.000 και πλέον χρόνων. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Παλιό ναυτικό κέντρο που έδρασε στα χρόνια της ιστιοφόρου ναυσιπλοΐας, με ένδοξη συμμετοχή στον κατά θάλασσα αγώνα του ’21 και με τα ίχνη των πολυταξιδεμένων ναυτικών- κατοίκων του.

Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή το 18ο και 19ο αιώνα όταν τα γαλαξειδιώτικα καράβια ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Αναμφισβήτητα στο Γαλαξείδι η αρχιτεκτονική έκφραση επηρεάστηκε από το επάγγελμα των κατοίκων του, που σαν κοσμογυρισμένοι καπεταναίοι φέρανε οικοδομικά υλικά και τεχνίτες από το εξωτερικό . Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα αποτελούν τα γραφικά σοκάκια, τα κουκλίστικα καπετανόσπιτα , τα γραφικά αρχοντικά αλλά και το λιμάνι, που θυμίζει έντονα νησιωτικό τοπίο σε συνδιασμό με τις πανέμορφες εκκλησιές του.

Το σημερινό του όνομα διατηρείται από τον δέκατο αιώνα, από τον βυζαντινό τοπάρχη Γαλαξείδι, και παρά τις καταστροφές που υπέστη στην πάροδο των αιώνων από ξένους κατακτητές (Σλάβους, Φράγκους, Καταλάνους, Ιππότες της Ρόδου, Τούρκους), κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα και την αίγλη του. Είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες παραδοσιακές πόλεις της Ελλάδας, με δύο φυσικά λιμάνια, την Αγορά και το Χηρόλακα.

Το Γαλαξείδι είναι χτισμένο επάνω σε λοφίσκους, με θέα βραχονησίδες, υφάλους, εκκλησάκια και φάρους. Ο τόπος αυτός φημίζεται για τη μεγάλη ιστορική διαδρομή του και τη διαχρονική γραφικότητά του. Είναι το μέρος εκείνο όπου η ευημερία των κατοίκων αντανακλάται στα καλοδιατηρημένα αρχοντικά του. Ναυτική πολιτεία και παλιό εμπορικό λιμάνι που φιλοξενεί 2.000 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Το πλέον εκσυγχρονισμένο αλλά και σταθερό στην παράδοση Γαλαξείδι , προσφέρεται για μια θαυμάσια ολιγοήμερη εκδρομή. Η ιδανική γεωγραφική του θέση στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, σε συνδυασμό με το άνετο οδικό δίκτυο, το καθιστά προσπελάσιμο και σε κοντινή απόσταση από τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας. Γύρω του και σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων βρίσκονται η Αθήνα, η Πάτρα, η Λάρισα, Κόρινθος, Λαμία, Ναύπακτος).

Πρόσθετα..

English Pages

Νέα | Προσφορές

Προορισμοί | Αποδράσεις

Το ημερολόγιό μας

Βρείτε Μας
Πιστοποιήσεις


2020 RECOGNITION OF EXCELLENCE HotelsCombined
10 Rated by Guests

Ο καιρός στο Γαλαξείδι
css.php