ΔΕΛΦΟΙ

Ακολουθώντας ο επισκέπτης το δρόμο προς Αράχωβα ,μετά από μισή ώρα περίπου οδικώς, φτάνει στο ξακουστό χώρο των Δελφών, ο λεγόμενος “Ομφαλός της Γης”, εκεί που λατρευόταν στην αρχαιότητα, η θεά Γη.

Ένας αρχαιολογικός χώρος ευρείας σημασίας με τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. γνωστός για το μαντείο των Δελφών. Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται λίγο πριν το τέλος των Δελφών. Ξεκινώντας την ανηφορική διαδρομή προβάλλονται διαδοχικά αφιερώματα των πόλεων της Αρχαίας Ελλάδας. Συνεχίζοντας την ανάβαση θα φτάσετε στο ναό του θεού Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Εδώ όπου πραγματοποιούνταν οι ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία και τη μαντεία. Στο τέλος της διαδρομής, στο ανώτερο σημείο του χώρου, αντικρίζετε το αρχαίο στάδιο. Στο αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενούνται τα ευρήματα του μαντείου. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το άγαλμα της Σφίγγας και τα υπολείμματα από χάλκινο άγαλμα ταύρου που φιλοξενούνται σε μια προθήκη. Λίγο πριν φτάσετε στην έξοδο του μουσείου, στην τελευταία αίθουσα, στέκει μόνο του το πασίγνωστο και πολυφωτογραφημένο χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα με τα χαρακτηριστικά μάτια.

Μουσείο Σικελιανού
Στα δυτικά των Δελφών δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, κτισμένο κατά την περίοδο των πρώτων δελφικών εορτών. Το κτίσμα αυτό αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών και έχει μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών Εορτών, με αξιόλογο υλικό από τις Δελφικές εορτές που οργάνωνε το ζεύγος.
Στα δυτικά των Δελφών βρίσκεται το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού. Κτισμένο κατά την περίοδο των πρώτων δελφικών εορτών το κτίριο βρίσκεται σε εξαιρετικά πανοραμική θέση, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και με θέα τον Παρνασσό, το χωριό των Δελφών και την κοιλάδα της Άμφισσας. Το σπίτι της οικογένειας Σικελιανού, ιδιοκτησία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, έχει μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών Εορτών. Το μουσείο περιλαμβάνει υλικό από τις Δελφικές εορτές που οργάνωσε το ζεύγος Σικελιανού (1927 και 1930), κοστούμια από παραστάσεις αρχαίου δράματος από το θέατρο Δελφών καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ζευγαριού. To Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά 8-3, εκτός Τρίτης και Τετάρτης.

Θόλο της Αθηνάς Προναίας
Αριστούργημα της κλασσικής αρχιτεκτονικής που έχει συσχετισθεί με τη χθόνια λατρεία. Υπεύθυνος αρχιτέκτονας για την κατασκευή ήταν ο Θεόδωρος από τη Φωκίδα.

Θησαυρό των Αθηναίων
Το πιο εντυπωσιακό κτίριο στην Ιερά Οδό προς το ναό του θεού Απόλλωνα. Οικοδομήθηκε από την αθηναϊκή δημοκρατία, στις αρχές του 5ου αιώνα και είναι δωρικού ρυθμού από παριανό μάρμαρο.

Την περίοδο του καλοκαιριού μη ξεχάσετε το:

Πολιτιστικό καλοκαίρι Δελφών
Κάθε καλοκαίρι, η πόλη των Δελφών δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν βραδιές πολιτισμού με άρωμα από κάθε γωνιά του πλανήτη, με εκδηλώσεις Θεάτρου, Μουσικής, Χορού και Εικαστικών. Το Πολιτιστικό καλοκαίρι Δελφών αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αλλά και τον Δήμο Δελφών. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

ΑΡΑΧΩΒΑ

Η Αράχωβα σκαρφαλωμένη σε ύψος 980 περίπου μέτρων, και σε απόσταση μόνο 40 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Γαλαξείδι, δείχνει πραγματικά επιβλητική καθώς την κοιτάς από μακριά, με τον βράχο του γνωστού ρολογιού να ξεχωρίζει.

Ξακουστή για τα υφαντά της, το τυρί φορμαέλα και το μπρούσκο κρασί της είναι μία ορεινή κωμόπολη χτισμένη στα πόδια του Παρνασσού. Ο επισκέπτης απολαμβάνει γύρω του το ξύλο, την πέτρα και τα πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια. Στην επανάσταση του ‘21 το όνομά της συνδέθηκε με τον Καραϊσκάκη, ο οποίος εξολόθρεψε τη στρατιά του Μουσταφάμπεη.

Τα παραδοσιακά καφενεία και οι τοπικές λιχουδιές, τα μικρά ταβερνεία και η έντονη νυχτερινή ζωή σίγουρα θα σας μαγέψουν….
Αξίζει να κάνετε,, μία βόλτα στο μοναδικό κεντρικό δρόμο με τα μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια, με τα τοπικά προϊόντα και τα υφαντά, και μία επίσκεψη στο Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου πολιούχου της Αράχωβας. Το ηρώο του Καραϊσκάκη θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές.

Το Κωρύκειον Άνδρο, που όμως δεν είναι και τόσο γνωστό, απέχει μόνο 10 χλμ. από την Αράχωβα (δρόμο προς Παρνασσό).Πρόκειται για ένα σπήλαιο αφιερωμένο στις Κωρύκειες Νύμφες. Οι αρχαίοι πίστευαν πως μέσα από τις σπηλιές του υπήρχε ο δρόμος που μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει με τον Άδη. Ο επισκέπτης μπορεί να πάει είτε πεζός είτε με αυτοκίνητο.

Τέλος, κάντε και μία στάση στο γοητευτικό Λιβάδι. Αποτελεί το πέρασμα από την Αράχωβα, στην Αγόριανη και την Αμφίκλεια. Βρίσκεται λίγο έξω από την Αράχωβα και απέχει 7 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. ( Κελάρια-Φτερόλακα ). Απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από το Γαλαξείδι.

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Το χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, λίγα χιλιόμετρα από την Αράχωβα, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες τόσο για σκι το χειμώνα, όσο και για άλλες δραστηριότητες του βουνού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ποδηλασία, περπάτημα στα όμορφα μονοπάτια του, ορειβασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάσχιση φαραγγιών, και γενικά απόλαυση της μοναδικής φύσης του Παρνασσού είναι μερικές από αυτές.

Τα τρία χιονοδρομικά κέντρα: Φτερόλακκα, Κελάρια και Γεροντόβραχος που δημιουργήθηκαν στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, δίνουν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στη γύρω περιοχή και καλύπτουν σε υψηλό ποσοστό τις ανάγκες του επισκέπτη.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Με κατεύθυνση προς Πάτρα και σε μία ώρα περίπου οδικώς, φτάνετε στη μοναδική Ναύπακτο. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το καλοδιατηρημένο κάστρο της, που βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο πάνω από την πόλη. Είναι ανοικτό όλη την ημέρα και δεν έχει εισιτήριο εισόδου. Μπορείτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητό σας και να παρκάρετε στο χώρο που υπάρχει στην είσοδο του κάστρου.

Επίσης μπορείτε να απολαύσετε μία ήρεμη βόλτα πίνοντας τον καφέ σας στο καλοδιατηρημένο ενετικό λιμάνι της πόλης. Πολύ κοντά στην πόλη της Ναυπάκτου βρίσκεται η πλέον γνωστή σε όλους γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Η γέφυρα είναι ορατή από πολλά σημεία της πόλης ,ενώ τα σαββατοκύριακα φωτίζεται ολόκληρη προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα.

css.php